Studiereis Londen en Oxford

De organisaties die we bezochten

Waarom naar Engeland?

Ontvangst door Julie Selwyn en collega's van het Rees Centre

De eerste dag waren we te gast bij het Rees Centre van de Universiteit van Oxford. Dit centrum voert veel wetenschappelijk onderzoek uit naar pleegzorg en adoptie, dat ten goede komt aan het beleid. Het levert beleidsinformatie via literatuuronderzoek, monitoren en evaluaties.

Julie Selwyn (foto) is professor onderwijs en adoptie. We hebben presentaties gehad van haar en diverse andere collega-onderzoekers van het Rees Centre

Verblijf in het Corpus Christi College

We overnachtten in het 16de eeuwse Corpus Christi College in Oxford. Een van de kleinere colleges in Oxford met haar 250 studenten.

Op bezoek bij CoramBAAF in Londen

In Londen zijn we ontvangen door CoramBAAF, een belangenvereniging voor veilige en stabiele plaatsingen voor kinderen in zorg. De vereniging biedt informatie, trainingen en gespecialiseerde adviezen aan professionals en ze organiseert conferenties. Verder publiceert ze boeken, handleidingen en tijdschriften over pleegzorg en adoptie. De organisatie speelt een leidende rol in de ontwikkeling van adoptie en pleegzorg in Engeland.

Diverse sprekers uit beleid en praktijk

De eerste dag in Londen ging voornamelijk over beleidsmatige aspecten. De tweede dag was gericht op de praktijk en werd mede ingevuld door het Fostering Network, een belangenorganisatie voor ondersteuning van pleegouders, verbetering van kansen voor (voormalig) pleegkinderen, en voor begeleiding van pleegzorgdiensten door expert-ervaringsdeskundigen.

Op de foto: Jenny Briggs, ministerie van Onderwijs

Implementatie en vervolg

In de trein terug naar Nederland kwamen al de eerste initiatieven voor nieuwe projecten van de grond.

Op 1 oktober, twee weken na de reis, kwamen de deelnemers nogmaals bijeen om de opgedane inzichten en kennis met elkaar te bespreken en terug te blikken op de studiereis.

Er zijn in ieder geval twee werkgroepen ontstaan, die gaan onderzoeken of het Mockingbird Family Model en de Bright Spots Survey of een vergelijkbaar initiatief ook binnen de Nederlandse pleegzorgpraktijk een invulling kunnen krijgen.

Dit magazine

Eén van de doelen van de reis was om het Nederlandse veld van beleid en praktijk rondom pleegzorg te inspireren. Helaas konden er slechts 23 mensen mee op reis. We hopen dat we de opgedane inzichten en kennis breder kunnen verspreiden. Daarvoor maakten we dit magazine.

We wensen je veel leesplezier en hopen dat we je zo een beetje mee kunnen nemen op onze reis.