"It takes a village to raise a child"

In Engeland hebben we kennisgemaakt met verschillende programma's en methodieken die uitgaan van het idee dat de hele gemeenschap verantwoordelijk is voor kinderen die zorg nodig hebben. Lees er meer over op deze pagina.

Mockingbird

Het Mockingbird Family Model is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt momenteel in meerdere landen geïmplementeerd. In Engeland worden er momenteel pilots gedraaid met het Mockingbird Family Model. Het programma draagt bij aan de stabiliteit van pleeggezinplaatsingen en versterkt de relaties en ondersteuning tussen pleegouders, pleegkinderen, biologische familie en de pleegzorgorganisaties.


Extended family

Het Mockingbird-model is gebaseerd op een extended family model. Activiteiten zoals slaapfeestjes, korte time-outs, onderlinge steun, gezamenlijke training en sociale activiteiten komen eenvoudig tussen deelnemende gezinnen tot stand. Het doel is communities te creëren van acht tot tien pleeggezinnen. Een daarvan wordt getraind als zogeheten hub home. Dit pleeggezin vormt de drijvende kracht in het netwerk, in nauwe samenwerking met een liaison worker van een jeugdzorgorganisatie. Het hub-gezin is een ervaren pleeggezin dat twee slaapkamers beschikbaar heeft. Als zich in een van de andere gezinnen een crisissituatie voordoet, kan het pleegkind tijdelijk verblijven in het hub-gezin. Het Mockingbird-programma verbetert de stabiliteit van pleeggezinplaatsingen en versterkt de relaties tussen pleegouders, kinderen en jongeren, pleegzorgorganisaties en de biologische familie.

NICOLINE DEN OUDEN - JB WEST


"Als gemeenschap werken aan goede pleegzorg"

SIMONE LOONSTRA - VNG


Mockingbird in Nederland

EDITH VAN DEN AKKER - KINDERPOSTZEGELS


Praktische en morele ondersteuning voor pleeggezinnen

Het Kind Centraal