Afspraken over medezeggenschap
Afspraken over medezeggenschap
Binnen de pleegouderraad en met de pleegzorgorganisatie leggen jullie afspraken vast over hoe jullie samenwerken en wie welke verantwoordelijkheid heeft. Daarover lees je meer in dit hoofdstuk.
3.1 Samenwerken binnen de pleegzorgorganisatie
De POR is een zelfstandig en onafhankelijk medezeggenschapsorgaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie alles op eigen houtje kunnen doen. Je hebt de pleegzorgorganisatie nodig om jullie werk goed te doen. Zorg daarom dat je weet hoe de organisatie eruitziet, wie wat doet en wat je van verschillende mensen kunt verwachten. Een gezamenlijke visie ontwikkelen op medezeggenschap draagt hier veel aan bij.
Zichtbaarheid
Zowel in de contacten met pleegouders als in de samenwerking met de pleegzorgorganisatie en andere partijen is zichtbaarheid van groot belang. Hoe meer de POR zichzelf laat zien aan medewerkers van verschillende afdelingen, hoe groter de kans dat jullie – al in een vroeg stadium – worden betrokken bij projecten binnen de organisatie. En ook hoe makkelijker jullie medewerking kunnen vragen, bijvoorbeeld van pleegzorgbegeleiders, bij het werven van nieuwe POR-leden.
De bestuurder van de pleegzorgorganisatie is de belangrijkste gesprekspartner voor de POR. Met hem of haar leg je formele afspraken vast. Ook andere teams en medewerkers kunnen bijdragen aan goede medezeggenschap. Denk bijvoorbeeld aan de ondernemingsraad, teamleiders en begeleiders die vanuit hun rol ervaringen en informatie delen over onderwerpen waar de POR ook mee bezig is. Misschien kunnen jullie samen optrekken om dingen voor elkaar te krijgen. Zorg daarom dat je overal in de organisatie contacten hebt, zodat je weet wat er speelt.
Gezamenlijke doelen
In de samenwerking met de pleegzorgorganisatie laat de POR steeds opnieuw zien wat belangrijk is voor de pleegouders. De pleegzorgorganisatie houdt ook rekening met hun belang, maar heeft daarnaast nog meer belangen, zoals een wettelijk en financieel belang, en het belang van de medewerkers. Vanuit de visie die jullie met de POR hebben op medezeggenschap (zie ook paragraaf 1.4) kun je met de pleegzorgorganisatie afstemmen wat jullie gezamenlijke doelen zijn.
3.2 Afspraken met de pleegzorgorganisatie
In de medezeggenschapsregeling staan de standaardafspraken tussen de pleegzorgorganisatie en de POR. De POR heeft instemmingsrecht op deze regeling en bij onduidelijkheid in een bepaalde situatie kun je terugvallen op wat eerder is afgesproken.
In een medezeggenschapsregeling leggen jullie samen vast:
- Taak en doel van de POR.
- Over welke onderwerpen, hoe en in welke fase de pleegzorgorganisatie informatie geeft aan de POR over haar plannen.
- Hoe de procedures lopen rond advies en instemming.
- Welke ondersteuning de POR krijgt vanuit de pleegzorgorganisatie.
- Wie lid mag zijn van de POR.
- Wie de leden benoemt en ontslaat.
- Wat er gebeurt bij geschillen.
Bij het LOC vind je een model voor een medezeggenschapsovereenkomst. Omdat er na verloop van tijd binnen en buiten de pleegzorgorganisatie veranderingen kunnen zijn, is het verstandig elk jaar of tweejaarlijks samen de afspraken door te nemen en waar nodig aan te passen.
3.3 Afspraken binnen de pleegouderraad
In de medezeggenschapsregeling ligt vast hoe de POR samenwerkt met de pleegzorgorganisatie. Er is ook een huishoudelijk reglement. Daarin staan de interne afspraken van de POR, zoals:
- Hoe kiezen jullie de voorzitter, penningmeester en secretaris?
- Welke taken heeft ieder van hen?
- Hoe werven jullie nieuwe leden?
- Hoe houden jullie contact met de achterban?
Dit soort afspraken maken jullie onderling. Bij het LOC vind je een model van een huishoudelijk reglement.